Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  18/01/2016
Data da última atualização:  18/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RAMBO, M. K. D.; FERREIRA, M. M. C.; AMORIM, E. P.
Afiliação:  M. K. D. RAMBO, UFT; M. M. C. FERREIRA, UNICAMP; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF.
Título:  Multi-product calibration models using NIR spectroscopy.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, n. 151, p.108?114, 201 6.
ISSN:  0169-7439
DOI:  10.1016/j.chemolab.2015.12.013
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The physical-chemical composition of multiple biomasses can be predicted from one single calibration model instead of compositional prediction conducted by individual models. In this work, multi-product models, involving banana, coffee and coconut samples were built by partial least square regression (PLS) for ten different chemical constituents (total lignin, klason lignin, acid insoluble lignin, acid soluble lignin, extractives, moisture, ash, glucose, xylose and total sugars). The developed PLS models show satisfactory results, with relative error (RE%) less than 20.00, except for ash and xylose models; ratio performance deviation (RPD) values above than 4.4 and range error ratio (RER) values above 4.00. This means that all models are qualified for screening calibration. Principal component analysis (PCA) was useful to demonstrate the possibility and the rationale for combining three biomass residues into one calibration model. The results have shown the potential of NIR in combination with chemometrics to quantify the chemical composition of feedstocks.
Palavras-Chave:  Coffee.
Thesagro:  Banana; Café; Coco; Composição quimíca.
Thesaurus Nal:  Chemical composition; Coconuts.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF31326 - 1UPCAP - DDPublicação digital
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoRAMBO, M. K. D.; NOVOTNY, E. H.; CANELLAS, L. P.; AGUIAR, N. O.; AUCAISSE, R. Production of biochar and chemical products from banana and coffee residues after acid hydrolysis. In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 17., 2014, Ioannina. Natural organic matter: structure-dynamics innovative applications: book of abstracts. Ioannina: University of Ioannina, 2014. p. 144-145.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoRAMBO, M. K. D.; FERREIRA, M. M. C.; AMORIM, E. P. Multi-product calibration models using NIR spectroscopy. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, n. 151, p.108?114, 201 6.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoRAMBO, M. K. D.; AMORIM, E. P.; FERREIRA, M. M. C. Potential of visible-near infrared spectroscopy combined with chemometrics for analysis of some constituents of coffee and banana residues. Analytica chimica acta, n.30, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional